Výstava Devín v čase príchodu Konštantína a Metoda na hrade Devín

05.04.2013 Celý región

Bratislava (TASR) - Múzeum mesta Bratislavy (MMB) si 1150. výročie príchodu Cyrila a Metoda na Veľkú Moravu pripomína výstavou na hrade Devín. Otvorili ju vo štvrtok (4.4.) za prítomnosti Pavla Šimuniča, generálneho riaditeľa Sekcie kultúrneho dedičstva Ministerstva kultúry SR a má názov Devín v čase príchodu Konštantína a Metoda.
"Na toto jubileum príchodu vierozvestcov sa pozeráme z iného hľadiska. Hlavná pozornosť nie je venovaná týmto dvom osobnostiam, ale životu obyvateľov a územiu, do ktorého prišli z univerzitného prostredia. Pripomíname si aj sté výročie prvých výskumov na hrade Devín," na vernisáži zdôvodnila zámer výstavy jej autorka Katarína Harmadyová z MMB.
Podľa nej sú unikátnymi exponátmi model zaniknutého murovaného kostola podľa odkrytých základov v areáli hradu i rekonštrukcia dreveného obydlia a odevu predstaviteľa najvyššej spoločenskej vrstvy – kniežaťa. Ojedinelá je i rekonštrukcia tváre občana z 9. storočia podľa hrobu 103A. Aj sekery, ostrohy, brnenie, ovčiarske nožnice, kosáky, nože, keramické nádoby a iné potreby obyvateľov i vojenskej družiny sú z archeologických výskumov v lokalite Devína. Návštevník výstavy spozná pravdepodobnú cestu solúnskych bratov na územie Veľkej Moravy v roku 863, ukážku prvého slovanského písma hlaholiky, do ktorého Konštantín prekladal Bibliu. Nechýba text Proglasu a iných historických dokumentov.

Expozícia


Expozícia je delená tematicky na okruhy - hradiská a ich význam, veľkomoravská spoločnosť, odev a šperk, hospodárstvo, bývanie, vybavenie domácnosti, strava, vojenstvo, cestovanie a obchod, pohania a kresťania, pohrebný rítus. Je prierezom života Slovanov v období Veľkej Moravy. Devín bol v tom čase významnou pevnosťou, ktorá spolu s menšími strážnymi hradiskami na Devínskej Kobyle chránila hranice Veľkej Moravy. Pod hradom Devín sa v minulosti križovali aj obchodné cesty – Podunajská a Jantárová a v jeho blízkosti sa nachádzali riečne brody. Nemožno preto vylúčiť, že Konštantín a Metod so sprievodom vstúpili na územie Veľkej Moravy práve v týchto miestach. Devín však nebol len vojenskou pevnosťou, bol zároveň sídlom veľmoža, jeho rodiny a vojenskej družiny.
Počas výstavy pripravuje MMB neformálne vzdelávacie programy pre školy, ktoré vychádzajú z koncepcie práce Detského ateliéru Múzeum má budúcnosť a nesú názov Kto boli Slovania a kde sa vzali? Celodenný program pre verejnosť 15. júna naviaže na tradíciu podujatia Devín patrí deťom pod názvom Slávime príchod Konštantína a Metoda na Veľkú Moravu.
Výstava potrvá do 31. októbra 2014.
 

Vyberte región